Behandelingen

Elektrolytisch verzinken
Elektrolytisch verzinken, ook wel genoemd glans verzinken. Dit is een behandeling om het staal beter te beschermen tegen corrosie van buitenaf en het een mooier uiterlijk te geven.
Elektrolytisch verzinken is een galvano technisch proces voor het opbrengen van diverse materialen, in dit geval zink, op andere materialen.
Het plaatje hiernaast geeft een schematische weergave van hoe dit in zijn werk gaat.

Verchromen
Verchromen is feitelijk het zelfde proces als hier boven is beschreven. Het is alleen een laagje chroom aanbrengen in plaats van zink.
Chroom heeft, buiten dat het zeer goede corrosie werende eigenschappen heeft, nog andere goede eigenschappen, zoals; ziet er erg mooi en glanzend uit, is zeer glad en heeft een zeer hard oppervlak.

Vernikkelen
Vernikkelen is feitelijk het zelfde proces als de hier boven beschreven behandelingen. Het is alleen een laagje nikkel aanbrengen in plaats van zink of chroom.
Nikkel heeft, buiten dat het zeer goede corrosie werende eigenschappen heeft, nog andere goede eigenschappen, zoals; ziet er erg mooi en glanzend uit, is zeer glad en wordt vaak gebruikt om messing schroeven te behandelen.

Chromateren
Chromateren is een chemisch proces wat vaak na het verzinken wordt toegepast om de bevestigingsmiddelen nog beter corrosie werend te maken.
De bevestigingsmaterialen worden dan voor een bepaalde tijd ondergedompeld in Chromaatzuur.

Thermisch verzinken
Thermisch verzinken is een proces waarbij het zink in een vloeibare vorm (ongeveer 450 °C ) zich hecht aan het hierin ondergedompelde staal. Doordat de laagdikte van het zink groter is dan bij elektrolytisch verzinken, is de bescherming tegen oxidatie van buitenaf groter.
Bevestigingsmiddelen welke thermisch zijn verzinkt, hebben dus een langere levensduur in de buitenlucht en in de wat meer agressieve milieu’s zoals op schepen.