Materiaalsoorten

Er zijn diverse materiaalsoorten waaruit je kan kiezen voor je bevestigingsmaterialen. Deze keuze is afhankelijk van de toepassing waarvoor je deze bevestigingsmaterialen gaat gebruiken. Je kan een roestvaststaal product gebruiken voor een binnen toepassing omdat het mooi is, maar dit is eigenlijk een materiaalsoort welke wordt toegepast in een buiten situatie of in een situatie waarbij de bevestigingsmaterialen aan een bepaalde chemische belasting worden blootgesteld

Blank “normaal of hoogwaardig” staal
Deze bevestigingsmiddelen worden in het algemeen geleverd in een zwarte uitvoering. Het toepassingsgebied voor dit soort bevestigingsmiddelen is vaak de machinebouw. Deze bouten zijn zonder verdere nabehandeling niet echt geschikt voor een toepassing in omgevingen waar het vochtig is of in een ander agressief milieu.
Deze bevestigingsmiddelen zijn in verschillende sterktes leverbaar, dit wordt vaak aangegeven met een ISO aanduiding, bijvoorbeeld 4.6, 5.8, 8.8, enz. Voor een verklaring van deze aanduidingen zie hieronder.

Bron Wikipedia:
Hierbij is het getal voor de punt de 1% van de treksterkte in N/mm². Het getal achter de punt is het tienvoudige van vloeispanning / treksterkte. Bijvoorbeeld, voor een staalkwaliteit 12.9:

Berekening treksterkte (met getal vóór de punt):

{\displaystyle treksterkte=100\cdot 12=1200{\frac {N}{mm^{2}}}}

Berekening vloeispanning (met getal achter de punt):

{\displaystyle 9={\frac {vloeispanning}{treksterkte}}\cdot 10}
{\displaystyle vloeispanning={\frac {9}{10}}\cdot treksterkte={\frac {9}{10}}\cdot 1200=1080{\frac {N}{mm^{2}}}}

Roestvaststaal (RVS)
Deze bevestigingsmiddelen worden in het algemeen geleverd in een blanke uitvoering. Het toepassingsgebied voor dit soort bevestigingsmiddelen is vaak de scheepvaart en het bevestigen van RVS onderdelen. Deze bouten zijn zonder verdere nabehandeling geschikt voor een toepassing in omgevingen waar het vochtig is of in een ander agressief milieu.
Deze bevestigingsmiddelen zijn in verschillende soorten en ook sterktes leverbaar, de kwaliteit wordt vaak aangegeven met een aanduiding A1, A2 en A4. Voor de toepasbaarheid van de bepaalde soorten RVS is zeer uitgebreide documentatie beschikbaar. Graag verwijzen wij u naar de website van ALURVS.nl, hier is zeer veel informatie te vinden over het toepassen van bepaalde soorten van RVS.

Aluminium
Deze bevestigingsmiddelen worden in het algemeen geleverd in een blanke uitvoering. Het toepassingsgebied voor dit soort bevestigingsmiddelen is vaak de scheepvaart en het bevestigen van aluminium onderdelen. Deze bouten zijn zonder verdere nabehandeling geschikt voor een toepassing in omgevingen waar het vochtig is of in een ander agressief milieu. Voor een betere bescherming kunnen deze bevestigingsmiddelen nog worden geanodiseerd.

Titanium
Deze bevestigingsmiddelen worden in het algemeen geleverd in een blanke uitvoering. Het toepassingsgebied voor dit soort bevestigingsmiddelen is vaak de luchtvaart en het bevestigen van titanium onderdelen. Deze bouten zijn zonder verdere nabehandeling geschikt voor een toepassing in omgevingen waar het vochtig is of in een ander agressief milieu. Voor een betere bescherming kunnen deze bevestigingsmiddelen nog worden geanodiseerd.

Koper
Van het materiaal koper, worden niet veel bevestigingsmiddelen gemaakt. Alleen voor hele specifieke toepassingen zal dit worden gebruikt. Dit materiaal is in zijn zuivere vorm te zacht om hier bevestigingsmiddelen van te maken. Wij hebben dit dan ook niet op voorraad maar kunnen dit wel op bestelling maken.

Messing
Van het materiaal messing, een legering van koper en zink, worden niet veel bevestigingsmiddelen gemaakt. Alleen voor specifieke toepassingen zal dit worden gebruikt. Wij hebben hier dan ook niet veel voorraad van. Onze leveranciers wel, dus wij kunnen dit toch wel snel leveren.